banner

Hacks om je tapijt als nieuw te houden

Hacken is niet alleen mogelijk op de computer, maar kan ook volop toegepast worden in het interieur van huizen. Zo zijn er talloze hacks bedacht op eenvoudige IKEA meubels en huishoudelijke spullen en daarnaast kunnen ook allerlei andere onderdelen van het interieur in een heel nieuw jasje gestoken worden.

Hieronder valt ook het tapijt, die op diverse manieren ingezet kan worden in huis en voor verrassende nieuwe inzichten kan zorgen. Onder deze tapijthacks vallen tips om het product zo goed als nieuw te kunnen houden, iets waar veel mensen wat aan hebben.

Tapijthacks; hoe hou jij je tapijt als nieuw?

Vloerbedekking wordt in huis volop gebruikt, aangezien we er elke dag weer op lopen, allerlei etensresten op laten vallen en op andere manieren de kwaliteit aantasten. Dit is een logisch gevolg van het leven in een huis, maar het verslechteren van tapijt kan tegengehouden worden door een aantal handige hacks die iedereen kan toepassen.

Indentations

Inkepingen van meubels verwijderen met een ijsblokje

Meubels zijn vaak zware producten. Ze staan steeds op dezelfde plek en kunnen hierdoor inkepingen veroorzaken in het tapijt. Dit merk je vaak pas als je het meubelstuk weg gaat halen om deze bijvoorbeeld te vervangen voor een nieuwe. Deze deuken in de vloerbedekking zijn niet mooi en wil je graag verwijderen om het tapijt weer egaal en aantrekkelijk te maken.

Om deze inkepingen te verwijderen, heb je slechts één ijsblokje nodig. Deze plaats je op de deuk in het tapijt en je wacht tot het blokje ijs gesmolten is. Wanneer dit gebeurd is, moet je de tapijtvezels met je vinger poetsen, waarna het effect al snel zichtbaar wordt.

Gebruik hiervoor zeker geen harde borstel. Deze schuurt de stof te veel en is dus schadelijk voor het tapijt. Werk het gebied waar de inkeping zat af door het tapijt te stofzuigen, zodat deze weer helemaal droog wordt. De inkeping zal verdwenen zijn en jij hoeft niet meer naar een tapijt te kijken dat is ingedeukt van oude meubels.

Zorg er bij het verplaatsen van meubelstukken ook voor dat je niet over het tapijt heen sleept, dit veroorzaakt namelijk rimpels.

Roll

Rol je tapijt op om kleurverandering te voorkomen

Door invallend zonlicht verandert de kleur van onze vloer voortdurend, of je nu een houten vloer hebt of vloerbedekking. De uv-stralen dragen bij aan de verkleuring van de materialen. Daarnaast hebben ook de luchtkwaliteit en hoeveel de vloer gebruikt en schoongemaakt wordt invloed op de verandering van de kleur van je vloer.

Vloerbedekking wordt vaak over hardhout heen gelegd. Het hout wat eronder ligt, wordt hierdoor beschermd en afgeschermd van beschadigende licht en lucht. Het hout wat niet wordt bedekt door tapijt verkleurt daarentegen wel, waardoor er een verschil ontstaat bij het verwijderen van het tapijt bij een verandering van het interieur of iets dergelijks.

Om dit effect te minimaliseren, kun je het (losse) vloerkleed oprollen en uit de weg leggen, bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Door ook de gordijnen en jaloezieën open te laten, kan het licht optimaal in de ruimte op de vloer vallen. Er zullen geen duidelijke strepen ontstaan of een dramatisch verschil van kleur, doordat ook het normaal gesproken bedekte deel nu uv-licht kan ontvangen.

Het hardhout blijft egaler en hierdoor zal het makkelijker zijn om kleden te vervangen of zelfs helemaal weg te halen.

Rotate

Draai het tapijt om ter voorkoming van patronen

Onze manier van lopen in huis is veelal hetzelfde. We lopen naar een deur toe, of juist er vanaf, richting de bank, een bed of een ander onderdeel van het huis. Dit gaat vaak over de kortste route om van bestemming A naar bestemming B te komen. Ook lopen we meestal over het midden van een pad.

Door deze gewoonte worden bepaalde delen van het tapijt meer belopen dan andere en gaan eerder slijtage vertonen. Om dit zoveel mogelijk te minimaliseren en voorkomen, kun je de vloerbedekking elke zes maanden 180 graden omdraaien. Dit doe je bijvoorbeeld ook met je matras om de vorming van een kuil te verminderen.

Door ook je tapijt te draaien, zal er gelijkmatige slijtage plaatsvinden, waardoor er geen spoor gecreëerd wordt en het tapijt er langer goed uit blijft zien.

Stairs

Koop extra vloerbedekking voor de trap

De trap belopen we vaak nog meer dan de rest van de vloerbedekking in huis. Dit is immers slechts een smal pad en de enige verbindingen tussen het boven- en ondergedeelte van het huis. Ook belopen we altijd het midden van de treden, waardoor deze veel sneller zal verouderen dan de rest van het tapijt wat in huis is aangelegd.

Echter, het tapijt dat je vandaag de dag aanschaft om in je huis te plaatsen, kan over vijf of tien jaar niet meer beschikbaar zijn, waardoor het niet past met de rest van de woning. Daarom kun je dit het beste meteen al kopen. Als je dubbel zoveel tapijt koopt als nodig is om de trap te kunnen bedekken, is dit probleem opgelost. Wat je nu nog niet nodig hebt, kun je het beste opgerold in een donkere en droge ruimte bewaren tot hij zijn functie moet uitoefenen.

Je hoeft niet bang te zijn dat je te weinig opslagruimte hebt, omdat de trap vaak maar een hele kleine hoeveelheid tapijt nodig heeft en jij hierdoor wel kosten bespaart.

Baking Soda

Baksoda om geurtjes kwijt te raken

Veel mensen weten al van de krachten van baksoda voor andere zaken dan in de keuken, tijdens het bakken van taarten en andere baksels. Deze sterkere variant van bakpoeder kan namelijk ook heel goed geuren absorberen.

Door wat van de baksoda over je tapijt heen te strooien, kun je allerlei vervelende geuren verwijderen die door de het gebruik van de vloerbedekking erin zijn gaan zitten. Het kan hierbij gaan om rook, kooklucht en de geur van je huisdier, wat een onaangename geur achterlaat.

Laat het zo een paar uur staan en zuig het vervolgens met de stofzuiger weer grondig uit je tapijt. Alle baksoda moet weer verwijderd worden, waarbij de geur ook meteen verwijderd wordt.

Shag

Losse tips voor het optimaal houden van jouw tapijt

Het tapijt is de sfeermaker in huis en moet zolang mogelijk nieuw gehouden worden. Hierbij moet je goed opletten welk materiaal je in huis hebt gehaald en hoe dit het beste schoongehouden kan worden. Daarnaastvolgen de volgendebelangrijke tips:

  • Stofzuig het tapijt wekelijks grondig. Resten kunnen hierdoor niet gaan hechten en pluisjes worden effectief verwijderd. Loszittende vezeltjes van een nieuw tapijt moet je er ook niet zomaar uittrekken, maar eraf knippen en daarna opzuigen om beschadiging te voorkomen.
  • Laat het tapijt minimaal elke twee jaar een keer professioneel reinigen. Het klinkt wat overdreven, maar verhoogt de levensduur van je tapijt aanzienlijk. Veel bedrijven halen het tapijt op en leveren deze na de reiniging gewoon weer thuis af.
  • Verwijder vlekken op het tapijt direct en grondig met speciale schoonmaakmiddelen die hiervoor dienen, of simpelere middelen zoals scheerschuim. Koud water en een doekje zijn vaak ook al genoeg. Gebruik in geen geval zeep of afwasmiddel, dit kan de stof van het tapijt beschadigen.
  • Loop zonder schoenen over het tapijt. Schoenen komen op allerlei plekken en nemen ook vervelende stoffen mee die het tapijt kunnen beschadigen en zijn levensduur kunnen verkorten.