Bij het inrichten van je woonkamer kan het kiezen van het perfecte tapijt een grote invloed hebben op de algemene look en feel. Het juiste formaat kan je ruimte verfraaien, terwijl het verkeerde formaat de balans kan verstoren. Hier zijn enkele tips om je te helpen het ideale formaat tapijt voor je woonkamer te kiezen.

 

1. Meet je ruimte op

Voor je een tapijt kiest, meet je je woonkamer op om te weten hoeveel ruimte je wilt bedekken. Bedenk of je wilt dat het tapijt een zithoek definieert, het grootste deel van de vloer bedekt of gewoon een gezellig tintje geeft.

 

 

2. Overweeg de plaatsing van meubels

Een belangrijk element bij het kiezen van een tapijtformaat is de manier waarop je je meubels rangschikt. Afhankelijk van je indeling moet je tapijt ofwel:

  • Het hele zitgedeelte bedekken.
  • Alle poten van het meubilair op het tapijt.
  • Alleen de voorpoten van de meubels op het tapijt.

 

 

3. Opties voor het formaat van het tapijt

  • Klein tapijt (140 x 200 cm)
    Het meest geschikt voor compacte woonkamers of ruimtes waar je een kleinere ruimte wilt benadrukken, zoals onder een salontafel. Een klein tapijt kan een gezellig gevoel geven, maar kan misstaan in grotere kamers.
  • Medium tapijt (170 x 230 cm)
    Een veelzijdig formaat dat in veel woonkamers past, vooral in kleinere tot middelgrote kamers. Het werkt goed als het onder de salontafel wordt gelegd, met de voorpoten van het meubilair erop rustend.
  • Groot tapijt (200 x 300 cm)
    Ideaal voor grotere woonkamers. Een groot tapijt vormt een stevige basis voor je zithoek, zodat alle meubelpoten erop kunnen rusten. Dit formaat creëert een samenhangende look en verankert de kamer.
  • Extra groot tapijt (250 x 350 cm)
    Perfect voor grote woonkamers. Dit formaat bedekt een aanzienlijk deel van de vloer, waardoor de kamer samenhangend en luxueus aanvoelt. Geweldig als je een groot statement wilt maken.

 

 

4. Stijl en vorm

Denk aan de stijl en de vorm van je tapijt. Een rechthoekig tapijt is het meest gangbaar, maar als de ruimte het toelaat, kan een rond tapijt een unieke toets geven. Zorg ervoor dat het tapijt bij je meubelen en het algemene ontwerpthema past.

 

5. Evenwicht met de schaal van de kamer

Zorg ervoor dat het tapijt past bij de proporties van de kamer en het meubilair. Als het tapijt te klein is, kan het de ruimte onsamenhangend doen aanvoelen. Een groot tapijt daarentegen helpt om grotere meubels in evenwicht te brengen en creëert een meer uniforme look.

 

 

6. Praktisch

Voor drukbezochte ruimtes zoals de woonkamer moet je ook rekening houden met het materiaal en de duurzaamheid van het tapijt. Kies voor materialen die gemakkelijk te reinigen en te onderhouden zijn, vooral als je huisdieren of kinderen hebt.

Als je deze tips volgt, kun je het perfecte formaat tapijt vinden om je woonkamer te verfraaien, zodat hij zowel stijlvol als functioneel is.

 

Als je nog steeds twijfelt over de juiste maat voor jouw ruimte, bezoek dan onze showroom of neem contact met ons op!